Czekolada cukiernicza
Czekolada cukiernicza dla cukierników i nie tylko!
Czekolada to smakołyk, którego chyba nie trzeba nikomu przestawiać. Znakomita do wypieków, deserów oraz potraw. Dlatego też w naszym sklepie cukierniczym nie mogło zabraknąć czekolady dla cukierników. Wśród nich pojawiły się produkty marek takich jak belgijska czekolada Callebaut oraz hiszpańska Natra Cacao. Produkowane od niemalże 100 lat, zachwycają głębokim smakiem oraz znakomitą jakością. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem!
Czekolada cukiernicza - co to jest?
To najwyższej klasy czekolada, która powstaje z myślą o cukiernictwie. Tworzona na bazie specjalnej receptury, stanowi kompozycję kakao, cukru, mleka oraz masła kakaowego. Ze względu na szerokie zastosowanie, jest ona dostępna w różnych odmianach oraz formach. Dlatego też w ofercie naszego sklepu znalazły się:
- Czekolada w kaletach;
- Patyczki czekoladowe;
- Posypki czekoladowe oraz czekolada w dropsach.
Czekolada cukiernicza sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i tworzenia dekoracji. W dodatku w bardzo smaczny sposób odmieni ona oblicze domowych deserów.
Jaka czekolada do wypieków jest najlepsza?
Wybór czekolady dla cukierników nie zawsze jest taki łatwy. Wybierając właściwy produkt, warto zawsze wziąć kilka czynników pod uwagę. Jednym z nich jest m.in. skład czekolady. Powinna ona zawierać minimum 40-50% kakao, dzięki czemu zyska ona odpowiednią konsystencję. Istotna jest także ilość cukru - im mniej go będzie, tym oczywiście lepiej. Warto również unikać produktów, które zawierają dużo emulgatorów, sztucznych barwników, czy substancji zagęszczających.
Czym jest płynność czekolady?
Równie ważnym parametrem jest także płynność czekolady - zwłaszcza, jeśli planujesz zrobić z niej czekoladową glazurę. Dlatego też w cukiernictwie wyróżniono różne stopnie płynności czekolady, a mianowicie płynność oznaczona:
- Jedną kroplą - przeznaczona do produkcji lodów oraz do zapiekania;
- Dwiema kroplami - idealna do robienia ozdób i figurek z czekolady;
- Trzema kroplami - najbardziej uniwersalna, przez co ma różne zastosowania;
- Czterema kroplami - przeznaczona do czekoladek, pralin oraz robienia polew czekoladowych;
- Pięcioma kroplami - najlepsza do tego, by stworzyć cienką warstwę czekolady.
Co więcej, jest to niezwykle ważne, ponieważ zastosowanie czekolady o niższym poziomie płynności doprowadzi do powstawania w glazurze pęcherzyków powietrza. Natomiast zbyt sztywna sprawi, że podczas krojenia warstwa glazury przyklei się do noża. Czekoladowe kaletki (dropsy) różnego stopnia płynności) dają możliwość realizować urozmaicone pomysły cukiernicze. Oprócz tego, czekolada w pastylkach z płynnością powyżej 3 kropelek szybko się rozpuszczają i idealnie nadaje się do fontanny lub fondue.
Co to jest kuwertura czekoladowa
Kuwertura czekoladowa to czekolada cukiernicza o wysokiej zawartości masła kakaowego (około 35%). Z kuwertury powstaje polewa czekoladowa, ale czekolada w takiej formie powinna być odpowiednio zatemperowana by uzyskać charakterystyczny połysk.
A czym jest temperowanie czekolady?
Dostępna w naszym sklepie czekolada cukiernicza ma niezwykle szerokie zastosowanie. Można jej używać nie tylko do wypieków, naleśników, biszkoptów, tortów, ale i do owoców. Co więcej, można ją także poddawać temperowaniu, czyli procesowi krystalizacji masła kakaowego pod wpływem wysokiej temperatury.. Proces ten zapewnia czekoladzie kruchość oraz wysoki połysk. Należy jednak pamiętać o tym, że jest to proces skomplikowany, co wynika z różnej krzywej temperowania, a mianowicie:
Biała czekolada cukiernicza - wymaga podgrzewania do 30°C, a następnie schłodzenia czekolady do 26°C;Czekolada mleczna - wymaga podgrzewania do 31°C oraz chłodzenia do 27°C;Czekolada deserowa - należy ją podgrzać do 32°C, po czym schłodzić do 28°C.W tym miejscu warto również dodać, że istnieją różne metody temperowania czekolady. Zalicza się do nich:
- Temperowanie z użyciem pastylek;
- Temperowanie na chłodnym blacie;
- Temperowanie w maszynie kołowej;
- Temperowanie w kuchence mikrofalowej.
Czekoladę można natomiast roztopić w kąpieli wodnej, w garnku lub kuchence mikrofalowej.
Czekolada cukiernicza - gdzie kupić?
Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych klientów, rozszerzyliśmy naszą ofertę o czekoladę dla cukierników. Wśród nich znalazła się m.in. czekolada CacaoMill, Callebaut, Mona Lisa, Republica del Cacao oraz Natra Cacao. W ofercie posiadamy pastylki czekoladowe różnego rodzaju:
- czekolada mleczna;
- deserowa czekolada;
- czekolada gorzka;
- czekolada biała;
- czekolada ruby;
- czekolada gold.
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem, a w razie pytań - do kontaktu z naszym zespołem. Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania.