Mąka
Ciasto, ciasteczka, czy naleśniki – tworząc wypieki, żaden miłośnik cukiernictwa nie obędzie się bez mąki! Dzięki niej wytworzysz każdy wyrób, którego podstawą jest ciasto.
Mąka migdałowa
Jest to typ mąki, który powstaje poprzez zmielenie migdałów. Jest bogata w cenne wartości odżywcze oraz wykazuje się wysoką zawartością tłuszczu. W porównaniu do innych rodzajów mąki, naturalnie nie zawiera glutenu. Jest dużo zdrowsza i lżejsza – może być używana do wypieków i deserów przeznaczonych dla osób będących na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, ketogenicznej oraz low carb.
Rodzaje mąki migdałowej
Na rynku są dostępne dwa podstawowe rodzaje mąki z migdałów:
- Pozyskiwana z migdałów w brązowych skórkach,
- Otrzymywana z blanszowanych migdałów.
Różnią się od siebie przede wszystkim barwą i konsystencją – drugi typ mąki zdecydowanie jest dużo lżejszy, a przez to łatwiejszy w obróbce.
Do jakiego typu słodkości można użyć ekologicznej mąki migdałowej?
Wypieki i inne słodkości tworzone na bazie mąki migdałowej mogą być spożywane przez osoby będące na diecie ketogenicznej oraz low carb. Dodając ją do składu, możesz otrzymać pyszną szarlotkę, praliny, ciasto migdałowe, czy naleśniki. Możesz stosować ją też do wypieku chleba oraz bajgli.
W cukiernictwie mąka migdałowa jest często wykorzystywana także do tworzenia jednych z najbardziej popularnych i uwielbianych deserów przez wszystkich łasuchów, czyli makaroników.
Pole do popisu jest ogromne, zatem jest to produkt przydatny w każdej kuchni – zarówno domowej, jak i profesjonalnej.
Produkty dostępne w sklepie dla cukierników Tortino.pl
W ofercie naszego sklepu znajdziesz mąkę migdałową w opakowaniu o wadze 250 g, 0,5 kg i 1 kg. Stale poszerzamy jednak ilość dostępnych produktów z tej kategorii, więc w najbliższej przyszłości znajdziesz również inne rodzaje mąki.