Lecitina lecytyna sojowa w proszku Sosa 400g
    Sosa Ingredients S.L.

    Lecitina lecytyna sojowa w proszku Sosa 400g

    Indeks:
    175,50 zł
    Brutto
    Ilość
      Ostatnie sztuki w magazynie

    Otrzymasz 351 Punkt w nagrodę przy zakupie 1 tego produktu. Nagrodę można wykorzystać do opłacenia kolejnych zamówień (zamienić na kupon).
    Blisko

    Lecytyna sojowa w proszku.

    Opis: substancja emulgująca tłuszcze. Ułatwia wprowadzanie powietrza do produktów.

    Dodana w nadmiarze może zmieniać smak produktów. Występuje w postaci proszku.

    Słabo rozpuszcza się w obecności alkoholu. Stosowana do tworzenia emulsji wodno-tłuszczowych,

    oraz jako emulgator w produkcji czekolad.

    Sposób użycia: dodawać bezpośrednio do produktu na zimno lub na gorąco i dokładnie wymieszać.

    Dozowanie: 5-8 g/l

    Opakowanie: 400 g

    Zastosowanie: dowolny rodzaj tłuszczu lub płynu.

    LECITINA DE SOJA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z ziaren soi (dodatek do żywności oznaczona numerem E322). Główną funkcją lecytyny jest emulgowanie (na przykład - lecytyna zawarta w żółtku jaja pozwala nam uzyskać majonez, który jest emulsja wody w oleju). Lecytyna jest powszechnie stosowana na całym świecie jako substancja emulgująca w przemyśle czekoladowym. Wykazuje również właściwości napowietrzające oraz spieniające (ułatwia wprowadzanie powietrza do produktów). Lecytyna łatwo ulega dyspersji zarówno w gorących jak i zimnych produktach. Dodatek można stosować w produktach kwaśnych, słodkich oraz słonych. Lecytyna wykazuje najlepsze działanie w tłuszczach podgrzana do temperatury około 60°C. Lecytynę należy ostrożnie dozować, przedozowanie dodatku może spowodować znaczne pogorszenie barwy, smaku oraz jakości produktu końcowego.

    Składniki: emulgator: lecytyna sojowa (E322).

    Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.

    Warunki użycia:

    • lecytyna sojowa pozwala na tworzenie stabilnych emulsji oraz napowietrzonych pianek (na bazie tłuszczu lub wody),

    • pozwala na stabilizowanie różnego rodzaju mieszanek (uniwersalna w zastosowaniu),

    • w celu optymalnego wykorzystania dodatek należy wymieszać na gorąco z płynem (produktem),

    • przeznaczona jest do stosowania we wszystkich rodzajach płynów,

    • produkty z dodatkiem lecytyny sojowej można mrozić bez wpływu na ich strukturę i konsystencję.

    Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).

    38754

    Szczegóły produktu

    2 Przedmioty

    Szybkie porównanie

    Produkt
    Lecitina lecytyna sojowa w proszku Sosa 400g Maltosec Maltodekstryny Tapioki - pochłaniacz tłuszczu Sosa 500g
    Availability
    Cena
    175,50 zł
    177,00 zł
    Opis
    Niema cech do porównania