Lecytyna sojowa w proszku.
Opis: substancja emulgująca tłuszcze. Ułatwia wprowadzanie powietrza do produktów.
Dodana w nadmiarze może zmieniać smak produktów. Występuje w postaci proszku.
Słabo rozpuszcza się w obecności alkoholu. Stosowana do tworzenia emulsji wodno-tłuszczowych,
oraz jako emulgator w produkcji czekolad.
Sposób użycia: dodawać bezpośrednio do produktu na zimno lub na gorąco i dokładnie wymieszać.
Dozowanie: 5-8 g/l
Opakowanie: 400 g
Zastosowanie: dowolny rodzaj tłuszczu lub płynu.
LECITINA DE SOJA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z ziaren soi (dodatek do żywności oznaczona numerem E322). Główną funkcją lecytyny jest emulgowanie (na przykład - lecytyna zawarta w żółtku jaja pozwala nam uzyskać majonez, który jest emulsja wody w oleju). Lecytyna jest powszechnie stosowana na całym świecie jako substancja emulgująca w przemyśle czekoladowym. Wykazuje również właściwości napowietrzające oraz spieniające (ułatwia wprowadzanie powietrza do produktów). Lecytyna łatwo ulega dyspersji zarówno w gorących jak i zimnych produktach. Dodatek można stosować w produktach kwaśnych, słodkich oraz słonych. Lecytyna wykazuje najlepsze działanie w tłuszczach podgrzana do temperatury około 60°C. Lecytynę należy ostrożnie dozować, przedozowanie dodatku może spowodować znaczne pogorszenie barwy, smaku oraz jakości produktu końcowego.
Składniki: emulgator: lecytyna sojowa (E322).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
Warunki użycia:
-
lecytyna sojowa pozwala na tworzenie stabilnych emulsji oraz napowietrzonych pianek (na bazie tłuszczu lub wody),
-
pozwala na stabilizowanie różnego rodzaju mieszanek (uniwersalna w zastosowaniu),
-
w celu optymalnego wykorzystania dodatek należy wymieszać na gorąco z płynem (produktem),
-
przeznaczona jest do stosowania we wszystkich rodzajach płynów,
-
produkty z dodatkiem lecytyny sojowej można mrozić bez wpływu na ich strukturę i konsystencję.
Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).
38754
Szybkie porównanie
Produkt |
Lecitina lecytyna sojowa w proszku Sosa 400g | Maltosec Maltodekstryny Tapioki - pochłaniacz tłuszczu Sosa 500g |
Availability |
|
|
Cena |
175,50 zł
|
177,00 zł
|
Opis |
||
Niema cech do porównania | ||